Sonbahar Dönemi

 Arı yetiştiriciliğinde yapılan çalışmalar genel olarak 4 ana döneme ayrılır. Bu dönemler ilkbahar dönemi, oğul dönemi, bal hasat dönemi, sonbahar dönemidir. Sonbahar döneminin bakımı oldukça önemlidir çünkü arılar yazı yoğun bir şekilde çalışarak geçirmişlerdir ve artık kışın dinleneme hazırdırlar. Bu dönemde bir nevi arıları dinlenmeye hazırlıyoruz diyebiliriz.

     Yazın bitip havaların serinlemesiyle birlikte arılar da bu mevsim değişikliğine mutlaka hazırlamak gerekir ki kışı güvenli bir şekilde geçirsinler. Sonbaharda güçlü olan arı ailesi ilkbahar da güçlü olarak çıkar.  Öncelikle kovanlarımızı kontrol edip şiddetli yağmura ve kış şartlarına uygun olup olmadığı bakmalıyız. Sorunlu olan kovanların kapaklarını mutlaka sağlamlaştırmalıyız. Ayrıca kovanın üst örtüsünü kontrol edip kovanın içindeki rutubeti alacağından emin olmalıyız. Petek çerçevelerinin üzerine bez örtmeliyiz. Kovananın içinde arıların olmadığı çerçeveler varsa bu çerçeveleri mutlaka almalıyız. Ve çerçeve ile boşluk arasına bir  tahta yerleştirmeliyiz. Tahtanın boş kalan bölümüne ise ot veya bez gibi malzemeler ekleyerek arıların kışın rahatça ısınmasına yardım etmiş oluruz.

  Sonbahar döneminde yapılması gereken başka bir uygulama ise kovanların arı sayılarına bakılmasıdır. Arı sayısı çok olan kovanlar kış şartlarına daha iyi dayanmaktadır bu yüzden kovanda bulunan arı sayılarına bakarak arı sayısı az olan kovanlar birleştirilmelidir. 7-8 çerçevesi olan kovan bir kışı rahatlıkla geçirmektedir. Ancak çerçeve sayısı az olan kovanlara şurup vermeliyiz çünkü bu şurupla beraber ana arıların yumurtlama sayısı artar böylece ilkbahara kadar daha çok genç arı kalır.  Kovandaki ana arı kontrol edilerek eğer yaşlanma, hastalık veya sakatlık durumu söz konusu ise mutlaka yeni ana arıyla değiştirilmelidir. Çünkü ana arısı kışın ölen koloni dağılır.

 Ayrıca sonbahar döneminde mutlaka kovanlardaki balı kontrol etmemiz gerekir ortalama  15-20 kg balı olan bir kovan kışı rahatlıkla geçilir.Eğer kış için balları az olan kovanlar varsa, diğer kovanlardan bal çerçevesi almalıyız.  Bu dönemde yağmacılara karşı önlem alamak da gerekmektedir. Çünkü yiyeceği yeterli olmayan arılar diğer kovanlara saldırır veya arılar arizde yeterli yiyecek bulaman harami arıların saldırısına uğrayabilirler. Sonbahar döneminde arılarda görülebilecek hastalıklara karşıda gerekli önlemler alınmalıdır.
Kışın çok soğuk geçtiği bölgelerde sonbahar dönemi bakımına kışlatma denir. Burada en dikkat edilmesi gereken nokta arıla rutubetine çok zararlı olmasıdır. Bu yüzden bu bölgede kovanların iki katlı olması gerekmektedir. Zayıf oğullar, tembel ve verimsiz arılar, yeterli balın olmaması gibi durumlar kışlatma sırasında kovanların sönmesine neden olur.

  Arı yetiştiriciliğiyle ilgili ve arıları kışa hazırlama dönemi olan sonbahar dönemi ilgili daha fazla bilgi almak için www.kovansan.com.tr adresimizi ziyaret edebilir. Arı yetiştiriciliği yapıyorsanız veya yeni başlamak istiyorsanız Türkiye'nin ilk milli karakovanı seçilen kovanlarımızı inceleyebilir güvenilir ve uygun ödeme seçeneklerinden biriyle satın alabilirsiniz.

0 yorum:

Yorum Gönder

karakovan

KOVANSAN MİLLİ KOVAN ..

© 2015 Kovansan Bilgi Kütüphanesi.