Bal Süzümü


    Arı kovanlarından petekler alındıktan sonra sıra bal süzüm işlemine gelmektedir. Bu işleme başlamadan önce ön önemli nokta balın süzülmesinin kolay olması ve akıcılığının sağlanması için işlemi yapacağımız odanın sıcaklığı 25-30 derece olması gerekmektedir.

  Süzme işleminin yapılacağı yerin sıcaklığı ayarlandıktan sonra çerçevelerin petekleri üzerindeki sırlar sır bıçağı veya sır tarağı ile temizlenir. Daha sonra sırrı alınmış petekler elektrikle döndürülen santrifüj  (bal süzme) makinesine yerleştirilerek süzme işlemi tamamlanır.  Bu işlemden sonra peteklerin üzerinde kalan balların temizlenmesi için akşam üzeri arılara verilir. Bu işlem gündüz yapılırsa yağmacılığı sebep olabilir. Temiz ve kullanılabilecek olan çerçeveler  ilkbahar döneminde tekrar kullanılabilir. Ancak petekler tekrar kullanılmak isteniyorsa mutlaka tecritli petek odalarında muhafaza edilmelidir.

   Balın dinlendirilme işleminde ise bal süzme makinesinden elde edilen bal çok katlı her katından sonra incelmeye başlayan bir elekten geçirilir böylece bal mumu kırıntısı ve diğer maddelerden arındırılmış olur. Elekten geçirilmesine rağmen balın renginde bal mumu parçacıklardan ve hava kabarcığından dolayı bulanık bir renk oluşursa dinlendirme tankına alınarak dinlendirilir. Dinlendirme kabındaki balın renginin bulanıklığı düzelip  berraklaştıkdan sonra süzme bal ambalajlanıp sofralardaki yerini almaya hazır hale getirilir.
 Balın depolanmasından bahsetmek gerekirse; Bal mutlaka, kapalı hava ile temas etmeyen ağzı kapalı cam kavonazlarda muhafaza edilmesi gerekir. Ambalajlanmış ballar oda sıcaklığında bekletilmelidir. Bal yapısından dolayı depolama işleminde bile yapısal olarak değişikliğe uğrayabilir. Bu değişiklikler kristalleşme, renkkoyulaşması, şeker oranın artması veya azalmasıdır. Kristalize olmuş bal sıcak su dolu bir kabın içerisinde bekletilerek çözülmesi sağlanmaktadır. Ancak hiçbir zaman ateşe direk olarak temas ettirilmemelidir. İnsan sağlığı için bu çok önemlidir.

   Şekerlenmiş balın ısıtılması gibi bir işlem asla söz konusu değildir.  Bal satın alırken lütfen bunlara dikkat edelim balın renginin açık olması ve raflarda uzun süre beklemesi sizleri yanıltmasın. Bu özellikteki süzme  balların içerinde yüksek oranda glikoz şurubu bulunmaktadır. Arıcılıkta bal süzümü sürecinden önceki aşamaları incelemek isterseniz www.kovansan.com adresimizi ziyaret edebilirsiniz.

0 yorum:

Yorum Gönder

karakovan

KOVANSAN MİLLİ KOVAN ..

© 2015 Kovansan Bilgi Kütüphanesi.