Arı Zararlıları


 Arılar eko sistemin en önemli parçası olup zar kanatlı hayvanlar grubuna girmektedir. Arılar baş, göğüs ve kanat olmak üzere üç kısımdan oluşur ve bir çift göze (petek göz), üç çift bacağa, bir çift anten ve ağız parçasına sahip olup bedeni yumuşak kıllarla örtülüdür. Ancak arı zararları denince akla arıların, kuyruğunda saklı olan iğnelerini insan vücuduna saplanmasından dolayı  zehirleme veya başka sağlık sorunlarına yol açabilir. Bal arıları iğnelerinin çatallı olmasından dolayı insan derisine batırdıktan sonra iğnelerini tekrar çıkaramaz ve ölürler.
    Arıların göğüs kısımları halka biçiminde olup segment adı verilmektedir ayrıca baş bölümde bulunan duyargalar sayesinde de rüzgarın hızını ve hava sıcaklığını algılamaktadır. Ayrıca arıların orta bacaklarında polen fırçası olarak adlandırılan sert kıllar vardır. Bu kıllar sayesinde çiçeklerden alınan polenlerin polen sepetine aktarılması sağlanır. Arıların yaptığı görevlerden ve sınıflandırılmasından bahsedelim; Kraliçe arı, arı sütüyle beslenmektedir ve yavrulama dışında başka hiç bir iş yapmaz. Erkek arının en önemli görevi kraliçe arıyı döllemektir. İşçi arı adı üzerinde kovandaki bütün işleri yaparlar ve genellikle erkek arılardan oluşur. Yavrulara bakma, yuvayı temizleme ve yuvaları yabancılardan korumak en özenli görevlerindendir.  Arılar kendi aralarında harika bir iş bölümü yapmaktadır ve bütün arılar görevlerini aksatmadan düzenli olarak bir döngü içinde gerçekleştirirler. Bu yönlerine hayranlık duymamak elde değil. Arıların insanlara en büyük zararının iğnelerini insan vücuduna batırmak olduğunu biliyoruz, arılar kendilerinin ve yuvalarının tehlikede olmadığı hissetmediği sürece iğnelerini çıkarmazlar. Çünkü bal arıları  herhangi bir canlıya iğnesini batırdığı zaman ölür.
 Ancak yaban arısının insanlara verdiği zarar bal arıları gibi değildir. Yaban arılarının insan veya hayvan topluluklarına saldırmaları durumunda ölümcül sonuçlara yol açabilirler. Bu arılar besin olarak bal arılarını kullandıkları için arı yetiştirme çiftliklerinde görülmesi çok tehlikeli olabilir. Yaban arıları kendilerini tehlikede hissettikleri anda savunmaya geçerler ve toplu olarak hayvan veya insanlara saldırdıkları zaman hem çok acı verirler hemde saldırdıkları canlının ölümüne sebep olabilirler. Özellikle arıya karşı alerjisi bulunan kişilere arının iğnesini batırması durumunda  ciddi sağlık sorunlarıyla karşılaşabilirler. Özellikle yaban arı zararlarından kurtulmak için görüldüğü yerlerde ilaçlama yapmak uygun olacaktır. Arıların yararı olduğu kadar zararı olduğu durumlarda vardır. Arı zararlarıyla ilgili daha çok bilgi edinmek ve merak ettiklerinizi sormak için  www.kovansan.com.tr   adresimizi ziyaret edebilirsiniz.

0 yorum:

Yorum Gönder

karakovan

KOVANSAN MİLLİ KOVAN ..

© 2015 Kovansan Bilgi Kütüphanesi.