Arıcılık Haberleri





   Arıcılık Haberleri
     Arıcılıkla ilgili merak ettiğiniz tüm haberleri sizlerle paylaşıyoruz. Blogumuzu takip ederek arıcılık hakkındaki tüm haberlere ulaşabilirsiniz.

Arıcılık Destek Projeleri
 Arıcılık ülkemizde yaygın olarak yapılan sürdürülebilir tarım faaliyetidir. Ipard (arıcılık destekprojesi) olarak bilinen projeler Avrupa Birliğinin vermiş olduğu fonlardan yararlandırılarak tarım ve hayvancılık alanında çiftçilere verilen geri ödemesi olmayan ödemelerdir yani hibe desteğidir.
 Bu projeye arıcılık yapan kişiler veya tüzel olarak bu işi yapan arıcılar yada arıcılığa yeni başlamak isteyen tüm arıcı yetiştiricileri başvurabilir. Bu hibe desteğinden yaralanmak için bazı hususlar vardır bunlar şöyledir:
1) Arıcılık işi yapacak olan kişi ve işletmelerin arıcılık yapacağı yerin tapu senedinin olması gerekiyor. Ülkemizden arıcılık projelerinin desteklemesinin yapıldığı toplam 42 il bulunmaktadır ve sizin başvuracağınız yerin bu desteklemeler içeresinde olan illerden bir tanesi olmalıdır. Eğer bulunduğunuz ile bu desteklemelerin bulunduğu bir yer değilse projeye başvuramazsınız.  Başvuru yapacağınız yer desteklenen iller arasında yer alıyorsa bu işi yapacağınız yerin 7 (yedi) yıllık kira sözleşmesi ile de yapabilirsiniz.
2) Arıcılık sektöründe kullanılan tüm arıcılık malzemeleri için yaptığınız harcamaları faturalandırmanız gerekmektedir. Bu belgelendirme karşılığında hibe desteği alıyorsunuz. Arıcılık için aldığınız her bir malzeme fiyatını devlet karşılıyor.

Arıcılık Projeleri ve Ipard Projelerindeki Kriterler Şunlardır:

Genel Kriterler Olarak;
1 Yapılacak olan binanın eksiksiz ve doğru bir şekilde olmalıdır.
2 Alıncak makinelerin yapılan plana uygun bir şekilde konulmalı ve olmalıdır.
3 Yapılan mimari projenin yapılacak kapasite ile paralel olmalıdır.
4)Yapılan mimari pjedeki ifadelerin makine ekipmanları ile uyumlu halde bulunmalıdır.
5) Arıcılık  projesinde kullanacağınız malzemelerin ve ekipmanların listede uygu ve düzgün bir şekilde gösterilmelidir
6) Arıcılık için kullanacağınız   malzemelerin ve ekipmanların listede uygu ve düzgün bir şekilde gösterilmelidir.
7) Desteklemeleden alıncak olan makine ve ekipmanların yapılacak olan kapasite ile uyumlu ve yeterli seviyede olmalıdır.

Bal Üretimi ve  İşlenmesindeki Kriteler; 
1) İşletmenin çevresindeki zemin uygun malzemeyle kaplanmış olmalıdır. (asfalt, v.b)
2) Ürün işleme ünitesi inşaatı ile ahır, atık deposu vs. arasında en az 30 m mesafe mevcut olmalıdır.
3) Üretim alanına giriş kısmında/kısımlarında uygun hijyen alanı oluşturulmuş olmalıdır.
4) Yatırımın yapılacağı arsa/arazide tesis atık suyu ve kanalizasyon kanalları birbirinden ayrı kurulumu yapılmalıdır.
5) Tuvalet girişi üretim alanından ayrılmış olmalıdır.
6) Proje çalışanlar için soyunma odası içermelidir.
7) Proje temiz, atık su ve kanalizasyon sistemleri içermelidir.
8) İşletmenin giriş kapısı doğrudan üretim alanına açılmamalıdır.
9) Zemin dayanıklı, su geçirmez, yıkanabilir, toksik olmayan ve dezenfeksiyon gerektiğinde kolayca temizlenen malzemeden olmalıdır.
10) İşletmenin üretim birimlerinde oluşan atık suların tahliyesi için üretim mahallerindeki zeminlerde gerekli tahliye kanalları imal edilmelidir. Üzeri haşere girişini önleyecek ve gerektiğinde çıkarılarak drenajın kolay temizlenmesine olanak sağlayacak metalle kaplı olmalıdır.
11) Duvarlar uygun yüksekliğe kadar dayanıklı, su geçirmez, yıkanabilir, toksik olmayan ve dezenfeksiyon gerektiğinde kolayca temizlenen malzemeden olmalıdır.
12) Tavan (tavan yoksa, çatının iç yüzeyi) kir birikmesini engelleyecek, yoğuşmayı azaltacak, istenmeyen küf oluşumunu ve aşağı partikül düşmesini engelleyecek biçimde olmalıdır.
13) Tüm kapı ve pencereler pürüzsüz, emici olmayan özelliklere sahip, dezenfeksiyona uygun, gerektiğinde kolayca temizlenebilir malzemeden yapılmış olmalıdır.
14) İşletmede kullanılan dezenfektanlar vb. kimyasalların depolanacağı ayrı bir alan bulunmalıdır.
15) Proje uygun ve yeterli doğal veya mekanik havalandırma düzenleri bulundurmalıdır. Havalandırma sistemi, bulaşık alandan temiz alana mekanik hava akımını önlemelidir. Havalandırma sistemi; filtrelere, temizliği ve değiştirilmesi gereken parçalara kolayca ulaşılabilecek şekilde yerleştirilmelidir.
16) Tüm iç alanlar üretim amaçlı kullanılmalıdır.

Yayınlanma tarihi 04.05.2015



 Tarımsal Destek Fiyatlarının Açıklanması :

  Arı yetiştiriciliği yapan, yetiştirici birliklere veya üretici birliklerine üye olan üreticilere, Bakanlık kayıt sisteminde kaydı bulunmak şartıyla kovan başına, seralarda doğal polinasyon sağlamak için kullanılan seralara, bombus arısı kullanan arı yetiştiricilerine koloni başına arılı kovan için 10 TL, bombus arılı koloniye 60 TL destek verileceği açıklanmıştır. Arıcılık tarımsal  destekten faydalanmak için Arıcılık Kayıt Sistemine (AKS) kayıtlı olmak zorundadır.

Tüm arı yetiştiricilerimizin bilgisine 8 Nisan 2015

     Arıcı yetiştirici ile ilgileri tüm bilgileri araştırmak öğrenmek istiyorsanız www.kovansan.com.tr adresimizi ziyaret edebilirsiniz. Ayrıca sitemizden güvenli ödeme kolaylığıyla, üretmiş olduğumuz Türkiye'nin ilk  milli karakovan seçilen kovanlarımızı satın alabilirsiniz.











0 yorum:

Yorum Gönder

karakovan

KOVANSAN MİLLİ KOVAN ..

© 2015 Kovansan Bilgi Kütüphanesi.