Yavru Çürüklükleri

Yavru Çürüklükleri
  Arı yetiştiriciliği ülkemizde çok önemlidir. Arıcılık yapanların maalesef karşılaştıkları problemlerden biride arı hastalıklarıdır. En sık görülen arı hastalıklarının başında yavru çürüklükleri görülmektedir.
     Amerikan yavru çürüklüğü (AYÇ) hastalığı; dünyanın her tarafında yaygın olarak görülen yavru arılarda Paenibacillus larvae tarafından oluşturulan, bulaşıcı bir tehlikeli bir bakteriyel hastalıktır. Amerikan yavru çürüklüğü tüm ülkelerde;İhbarı mecburi hastalıklar arasında yer almaktadır.  Kuvvetli kolonilerde hastalığın erken fark edilmesi biraz zordur hastalık ilerledikçe kolonide bir arı azalması ve uçuş deliği önündeki canlılılığı azalır isteksiz bir şekilde gezinirler. Ölü lavralar önce donuk beyaz, açık kahve , koyu kahve ve sonradan siyah renge döner.
Hastalık oluşmaya yeni başlamış ve hemen fark edilmiş ise ilaçla tedavi edilebilmektedir. Koloni dezenfektan olarak kullanılan bazı kimyasal maddelerle (küllü su, zefiran, kloromin v.b.)veya  antibiyotik ilaçlar kullanılmalıdır.  Ancak tedavi için kullanılacak ilaçları ve kimyasalları çok dikkatli seçmeliyiz.  İlaç tedavisine başlandıktan sonra mutlaka Transmasyon (çekirdek koloniler, yani dayanıklı koloniler oluşturulması) uygulaması da yapılmalıdır.  Antibiyotikleri kesinlikle gelişi güzel kullanılmamalıdır. Bazı hastalık yapan mikroorganizma türlerinin yaygın ve bilinçsizce kullanılması ilaçlara karşı toleransın artışı görülmektedir. Bu nedenle ilaç seçerken hastalık etkenlerinin antibiyotiklere karşı duyarlılık derecelerinin bilinmesinde yarar vardır. Bu yüzden Tarım ve Köy işleri Bakanlığı tarafından bal arıları için ruhsatlandırılmış ve veteriner hekim reçetesi ile ilaçları satın almalıyız. Eğer yavru hastalıkları ileri safhalarda ise ilaçlarla iyileştirmemiz veya hastalığı önlememiz pek mümkün olmayabilir. Bu durumda ise arı ailesi çerçevelerin( petekleri ile birlikte) yakılarak imha edilmesi gerekir. Bu imha işleminin akşamüzeri yapılması gerekir.
       Avrupa yavru çürüklüğü hastalığı da dünyada yaygın olup görülüp daha çok ilkbahar ve yaz başlarında zayıf kovanlarda görülür. Bu hastalığa Melisococcus pluton adında bir bakteri sebep olmaktadır. Hastalığın en önemli belirtisi kovan açıldığı zaman kendine özgü kokmuş et yada balık kokusu hissedilir. Ayrıca açık yavru döneminde ölmüş lavralar koyu kahverengi ve siyaha yakın renktedir. Lavralarda ki bu renk değişimi de önemli bir belirtidir. Bu hastalığın tedavisinde öncelikle kolonin ana arısı kovan içine kafeslenerek yumurta atması engellenir. Veya antibiyotik uygulamalarıyla tedavi edilebilir. Antibiyotik ilaç verilen kovanın balının uzun bir süre ballarının tüketilmemesi gerekir.  Arıca hastalıklı kolonilerin boş kovanları da dezenfekte edilmelidir.

    Arılarda görülen yavru çürüklükleri hastalığın sebeplerinden bahsetmek gerekirse en büyük sebebi arıcılık uygulamalıdır. Gereksiz yere genişletilen koloniler, hastalıklı kolonilerden çerçeve ve malzeme alışverişi, kovanların temizliğinin düzenli yapılmaması, yaşlı ana arılar, uzun yıllar değiştirilmeden kullanılan petekler, hava şartlarına uygun hareket edilmemesi v.b. başlıca sebepleri vardır. Yavru çürüklükleri hastalığını engellemek için yukarıda bahsettiğimiz uygulamalara dikkat edilmelidir.

0 yorum:

Yorum Gönder

karakovan

KOVANSAN MİLLİ KOVAN ..

© 2015 Kovansan Bilgi Kütüphanesi.