Arı yetiştiriciliği ülkemizde çok önemlidir. Arıcılık yapanların maalesef
karşılaştıkları problemlerden biride arı hastalıklarıdır. En sık görülen arı
hastalıklarının başında yavru çürüklükleri
görülmektedir.
Amerikan yavru
çürüklüğü (AYÇ) hastalığı; dünyanın her tarafında yaygın olarak görülen yavru
arılarda Paenibacillus larvae tarafından oluşturulan, bulaşıcı bir tehlikeli
bir bakteriyel hastalıktır. Amerikan yavru
çürüklüğü tüm ülkelerde;İhbarı mecburi hastalıklar arasında yer
almaktadır. Kuvvetli kolonilerde
hastalığın erken fark edilmesi biraz zordur hastalık ilerledikçe kolonide bir
arı azalması ve uçuş deliği önündeki canlılılığı azalır isteksiz bir şekilde
gezinirler. Ölü lavralar önce donuk beyaz, açık kahve , koyu kahve ve sonradan
siyah renge döner.
Hastalık oluşmaya yeni başlamış ve hemen fark edilmiş ise
ilaçla tedavi edilebilmektedir. Koloni dezenfektan olarak kullanılan bazı kimyasal maddelerle (küllü su, zefiran, kloromin v.b.)veya antibiyotik ilaçlar kullanılmalıdır. Ancak tedavi için kullanılacak ilaçları ve
kimyasalları çok dikkatli seçmeliyiz.
İlaç tedavisine başlandıktan sonra mutlaka Transmasyon (çekirdek
koloniler, yani dayanıklı koloniler oluşturulması) uygulaması da
yapılmalıdır. Antibiyotikleri kesinlikle
gelişi güzel kullanılmamalıdır. Bazı hastalık yapan mikroorganizma türlerinin
yaygın ve bilinçsizce kullanılması ilaçlara karşı toleransın artışı
görülmektedir. Bu nedenle ilaç seçerken hastalık etkenlerinin antibiyotiklere
karşı duyarlılık derecelerinin bilinmesinde yarar vardır. Bu yüzden Tarım ve
Köy işleri Bakanlığı tarafından bal arıları için ruhsatlandırılmış ve veteriner
hekim reçetesi ile ilaçları satın almalıyız. Eğer yavru hastalıkları ileri
safhalarda ise ilaçlarla iyileştirmemiz veya hastalığı önlememiz pek mümkün
olmayabilir. Bu durumda ise arı ailesi çerçevelerin( petekleri ile birlikte)
yakılarak imha edilmesi gerekir. Bu imha işleminin akşamüzeri yapılması
gerekir.
Avrupa yavru
çürüklüğü hastalığı da dünyada yaygın olup görülüp daha çok ilkbahar ve yaz
başlarında zayıf kovanlarda görülür. Bu hastalığa Melisococcus pluton adında
bir bakteri sebep olmaktadır. Hastalığın en önemli belirtisi kovan açıldığı
zaman kendine özgü kokmuş et yada balık kokusu hissedilir. Ayrıca açık yavru döneminde
ölmüş lavralar koyu kahverengi ve siyaha yakın renktedir. Lavralarda ki bu renk
değişimi de önemli bir belirtidir. Bu hastalığın tedavisinde öncelikle kolonin
ana arısı kovan içine kafeslenerek yumurta atması engellenir. Veya antibiyotik
uygulamalarıyla tedavi edilebilir. Antibiyotik ilaç verilen kovanın balının
uzun bir süre ballarının tüketilmemesi gerekir.
Arıca hastalıklı kolonilerin boş kovanları da dezenfekte edilmelidir.
Arılarda görülen yavru çürüklükleri hastalığın
sebeplerinden bahsetmek gerekirse en büyük sebebi arıcılık uygulamalıdır.
Gereksiz yere genişletilen koloniler, hastalıklı kolonilerden çerçeve ve
malzeme alışverişi, kovanların temizliğinin düzenli yapılmaması, yaşlı ana
arılar, uzun yıllar değiştirilmeden kullanılan petekler, hava şartlarına uygun
hareket edilmemesi v.b. başlıca sebepleri vardır. Yavru çürüklükleri hastalığını engellemek için yukarıda
bahsettiğimiz uygulamalara dikkat edilmelidir.
0 yorum:
Yorum Gönder