Suni Oğul Alma

Suni Oğul Alma

  Arı yetiştiriciliğinde arı takvimlerinde oğul dönemi yaklaştığında satın alınan oğullar,  suni oğul alma işlemidir. Suni ( yapay) oğul dönemi genellikle ilkbahar aylarında yapılır, ve arı yetiştiricilerin suni oğul almasının iki amacı vardır. İlki yeni oğullar üretmektir bir diğeri ise gelişen arılı kovanların oğul vermesini engelleyerek güçlü bal kovanları oluşturmaktır.
 Arıcılar oğul alırken iyi huylu ve çalışkan arılar seçmelidir .Çünkü alacağınız suni oğul arılarınızı çoğaltacak ve çalışacaktır. Ayrıca suni oğul  kovanın beslenmesine önem verilmelidir. Suni oğul alırken arı yetiştiricilerin uyguladığı iki farklı yöntem vardır.

1)      Bölme oğul:  Büyük oğul dönemi yaklaştığında,  çalışkan, iyi huylu ve kovanı iyice doldurmuş  arılardan oğul alınır. İlkbaharda girilen aylarda havanın güzel olduğu bir günde kovan açılarak yavrulu, ballı, polenli çerçevelerden en az  4 veya 5 tane alınarak önceden temizlenmiş olan kovanlara eklenir.  Bölme oğul işlemi yapılarak suni oğul alındığı zaman ana arı ana kovanda yada oğul için ayrılan kovanda kalır. Arı yetiştiricisi ana arının hangi kovanda olduğunu mutlaka takip etmelidir. Anasız kalan kovanda,  uygun yumurta ve lavralar var ise ana memelerini yaparak yeni ana arıya sahip olurlar. Uygun yumurta ve lavra yoksa kovana ana arı verilebilir ya da başka bir kovandan ana arının memesi kesilerek ana arısı olmayan kovana verilebilir.  Beslenmesine dikkat edilip, takibi yapılırsa bölünen her iki kovanda gelişir.

2)      Devşirme oğul: Bu yöntem ile arı yetiştiricileri kovanlardan aldıkları petekleri bir kovanda birleştirirler. Bu yöntemin avantajı ise her kovandan birer petek alınmasıdır, bu sayede peteği alınan kovan zayıflamayacaktır.

Devşirme oğul yöntemini uygulamak için değişik yöntemler kullanılır; ilk yöntem iki veya daha fazla kovandan birer, ikişer adet ballı, yavrulu, polenli ve arılı çerçeveler alınarak boş olan bir kovana eklenmesidir. Ancak çerçeve aldığımız kovanlarda ana arının kovanda kalmasına dikkat etmeliyiz. Yeni oluşturduğumuz kovana ise yukarıda anlattığımız yöntemlerle ana arı eklemeliyiz.
 Bir diğer yöntem ise;  Bir kovandan 4 veya 5 adet yavrulu peteğin alınmasıdır, ancak yavrulu petek üzerindeki arıların silkinmesi gerekir. Aldığımız petekleri boş olan kovanlara yerleştiririz. İkinci ana kovanı farklı bir yere götürülür  ve yerine içine petekleri koyduğumuz yeni kovan getirilir. Bu sayede ana arının yanlışlıkla oğula verilme ihtimali yok olur. Bu yöntem sayesinde yavrular bir kovandan, arılar ise başka bir kovandan alınmış olur. Yukarıda bahsettiğimiz yöntemler ile kovana ana arı verilmesi gerekir.
 En son yöntem ise; boş kovana suni petek takılmış çerçeveler eklenir.  Ana kovan kaldırılır ve yerine boş kovan getirilir. Boş kovana suni petek takılmış çerçeveler eklenir. 4 veya 5 adet çerçeve ana arıyla birlikte yeni kovana silkinir. Yer değiştirildiği için ana kovana ait işçi arılar da oğul kovanında bulunur.  Ana kova yukarıda bahsettiğimiz yöntemlerde ana arı verilmelidir ve oğul arıyı da iyi beslemek gerekir.
 

Suni oğul alma işleminde uygulanan yöntemlerde bahsettik. Arı yetiştiriciliği hakkında daha çok bilgi edinmek ve soru sormak istiyorsanız. http://kovansan.blogspot.com.tr/ adresimizi ziyaret edebilirsiniz.


0 yorum:

Yorum Gönder

karakovan

KOVANSAN MİLLİ KOVAN ..

© 2015 Kovansan Bilgi Kütüphanesi.