Nosema

Nosema
 Arı hastalıklar arasında en sık karşılaşılan nosema hastalığıdır. Nosema hastalığı nosema apis adında bir hücre içi pazarit (protozoon) tarafından meydana getirilen ergin arı hastalığıdır. Bu hastalık arı ölümlerine neden olduğu için arıcılığı olumsuz yönde etkilemektedir.

  Hastalık daha çok tropikal iklim bölgelerinde yaygın olarak görülse de ülkemizde de görülmektedir.
Nosema hastalığının görülme oranı sıcak yerler de ve yaz mevsiminde azalır. Genellikle yavruların oluşmaya başladığı ilkbahar mevsiminde ve rutubetli yerlerde sık görülmektedir. Bu hastalığın sebeplerinden bahsetmek gerekirse sonbahar aylarında arıların şeker şurubu ile beslenmesidir.
çünkü bu şurupla beslenen arılar zayıflar ve şurubu bala dönüştürmek daha fazla proteine ihtiyaç duyarlar ve mevsiminden dolayı çevreden protein alabilecekleri çiçek tozu olmadığı için de
 protein üretmekte zorlanırlar. Ayrıca kalitesiz balla beslenmesi, arların annesiz kalmaları, kovanlara ağaç dallarıyla vurulması, çevredeki gürültüler hastalığı etkileyen etmenler arasındadır.

 Nosema hastalığının anlaşılması, teşhis edilmesi zordur. çünkü hastalığın bir çok belirtisini
mevsim değişikliği olarak yorumlanmaktadır. Nosema hastalığının belirtilerini söyle sıralayabiliriz;
Arıların uçmalarında sıkıntılar görülür, hasta arının midesi normalde olması gerekenin aksine şişkin kıvrımları kaybolmuş, süt beyaz rengindedir. Arıların abdomenleri şişmiş ve uzamıştır bundan dolayı da iğneleme refleksleri azalmıştır. Hastalığın ilerlemesi durumunda arıların kılları dökülür parlak ve
yaşlı bir görünüm sergilerler. Arıların sindirim sisteminde bozukluk yaparak ölümüne sebep olabilir.
Nosema hastalığının yayılmasının en önemli sebepleri, arıların kolonilerinin rahatsız edilmesi, hastalıklı arların sağlıklı kolonilere verilmesi, ilkbahar mevsiminde kolonilerin sık sık açılması ve yetersiz beslenmesidir.

 Nosema hastalığının teşhisinden sonra uygulanacak tedavi ise arılara ilkbahar ve sonbahar aylarında verilen şurubun içinde belirli bir oranda fumagillin şurubunun eklenmesidir. Bu hastalıktan arılarımızı korumak içinde kolonilerimizi güçlendirmeli, mesafelerini en az 30-35 cm yüksekliğinde ayarlamalı en önemlisi hastalıklı olan veya hastalık belirtisi olan kolonileri temizlemeliyiz. Ayrıca annesiz, yaşlı ana arılar ve verimsiz ana arılarla çalıştırılmamalıdır. Arıcılıkta sıkça görülen nosema hakkında daha fazla bilgi almak içi www.kovansan.com.tr adresimizi ziyaret edebilir ve merak ettiğiniz konularda soru sorabilirsiniz.


0 yorum:

Yorum Gönder

karakovan

KOVANSAN MİLLİ KOVAN ..

© 2015 Kovansan Bilgi Kütüphanesi.