Bal Hasadı

 Bal iyice olgunlaştıktan sonra bal hasadı yapılmalıdır. Bal hasadı toplama mevsiminden sonra yapılmalıdır daha önce veya daha sonra yapılırsa arılar hırçın olur ve yağlama eğilimi gösterir.  Bu işlem için öncelikle balları muhafaza edeceğimiz bir oda hazırlamalıyız. Kendimizi arılardan korumak için uygun kıyafetlerimizi giyip, eldiven,  fırça ve görük gibi tüm malzemelerimizi kontrol etmeliyiz.

Hazırlıklarımızı tamamlandıktan sonra bal hasadını sabahın erken saatlerinde yapmamız gerekir. Arıları peteklerden uzaklaştırma için silkeleme veya süpürme bal hasat yöntemini uygulamalıyız. Bu yöntem beyaz bir örtü uçma tahtasını kaplayacak şekilde kovanın önüne serilir ve beyaz örtünün üzerine silkilen arılara körüklü duman verilerek kovanlarına doğru yönlendirilir.

 Diğer bir  hasat  olan silkeme yöntemi ise kuluçkaların arıların yukarı ve aşağı gitmelerini sağlayacak delik oluşturulduktan sonra örtü tahtasıyla kapatılır. Kuluçkaların üzerine boş petekli çerçeve bulunan ballık ilavesi konularak üstü ıslak bir bez örtülür. Arılar üstteki ballığın örtüsünü yarım açarak silkelenir. Arıların uçuşunu engellemek için belli aralıklarla ballığın üzerine duman gezdirilir. Silkme işlemi yaparken bal çerçevesinin iki ucunu tutarak hızlı bir şekilde aşağı yukarı hareket ettirmeliyiz veya çerçeveyi tek elle tutarak diğer elimizle de çerçeveyi tutan elimize hızlıca vurarak arıların düşmesini sağlarız. Silkme sonrası kalan birkaç tane arıyı da kendi elimizle temizleriz. Ve arılardan silkelediğimiz çerçeveyi hemen bal hasat odasına götürüp üzerini bezle kapatmalıyız. Bu işlemi yaparken yağmacıkla uğraşmamak için balı bulaştırmamalı ve arıları öldürmemeliyiz.

 Diğer bal hasat yöntemi ise arı kaçıran yöntemidir. Bu yöntemde ballıkta kuluçka olmaması gerekir arı kaçıran cihazını örtü tahtasına monte ederiz ve bu tahtayı kuluçkalık ile ballık arasına koyarız. İki ile üç gün içerisinde ballık arılardan kurtulmuş olur ve çerçevemizi alıp üzerine örtü örterek odamıza yerleştiririz.
 Ülkemizde pek kullanılmayan ve çok tercih edilmeyen diğer yöntem ise kimyasal madde yöntemidir. Kimyasal bir madde kovan kapağına sürülür ve kovan kapatılır. Bir süre sonra arılar ballıktan uzaklaşarak kuluçkalara inerler.  İnsan ve arı sağlığı için pek uygun olmayan yasal düzenleme ve denetim getirilmesi gereken bir yöntemdir.Bir diğer uygulanan yöntem ise çerçevelere basınçlı hava üflenerek arıların uzaklaştırılması sağlanır.

   Arıcılar bal hasadı döneminde yukarıda bahsettiğimiz bal hasat yöntemleri uygulamaktadır. Arıcılıkla ilgili daha fazla bilgi almak için www.kovansan.com.tr adresimizi ziyaret edebilirsiniz. Türkiye'nin ilk milli karakovanı seçilen kovanlarımızı inceleyerek güvenli ve uygun ödeme koşullarıyla satın alabilirsiniz.

0 yorum:

Yorum Gönder

karakovan

KOVANSAN MİLLİ KOVAN ..

© 2015 Kovansan Bilgi Kütüphanesi.