Bal Dönemi

 Arıcılık da ilkbaharın bittiği yaz aylarına girdimiz Mayıs , Haziran da bal dönemi başlar.  Bal toplama dönemi arıların kovanlara girişinden belli olur; uçma tablası üzerinde daha iri, vücud rengi koyulaşmış arılar ve polen taşıyan arılar görülür. Ayrıca tahta üzerinde işçi arılar kovanlara dönük şekilde kanat çırparlar. Bunun amacı hava değişimi yaratıp üretilen balın suyunu uçurup, rutubeti önlemektir.

Bütün bu belirtilerle birlikte bal dönemi başlamış diyebiliriz. Kovan kapağını açtığımızda arılar sakindirler ve keskin bir şekilde taze bal kokusu duyarız. Ballıktan bir çerçeve aldığımızda artık balın sırlanmaya başladığını görürüz.
Yaz ayında kovanlardaki bal durumu mutlaka takip edilmelidir. Petekler kontrol edilerek eğer gözlerinden yarıdan fazlası kapanmış ise petekler sağma işlemi yapılarak, tekrar kovanlara yerleştirilmelidir.  Kovandaki arılar birinci balığa sığmayıp ballıktaki çerçeveler sırlanmaya başladığında ikinci ilaveyi vermeliyiz.

 Bal döneminde mevsimin iklim şartlarından dolayı arıları mutlaka güneşten ve sıcaktan korumamız gerekir. Arılar çok sıcak havalar arılarda uyuşukluk ve yorgunluk bunun en önemli sebebi kovanın ağız kısmında kanatlarını çırparak hava sirkülasyonu yapmalarıdır. Kovanın iç sıcaklığı 37-38 derece ve üzerinde olursa arılar çalışmayı bırakırlar. Bu havalardan arıları korumak için kovanlarının üzerine ot konulabilir daha sıcak bir bölgede ise çardak yapılabilir. Yaz döneminin sonuna doğru gecikmeden bal hasadının yapılması gerekir.
.
 Arıcılıkta bal döneminden kısaca bahsettik. Arıcılık takvimiyle ilgili merak ettiğiniz konular için www.kovansan.com.tr adresimizi ziyaret edebilirsiniz. Türkiye'nin arıcılıkta ilk ve tek milli karakovanı seçilen kovanlarımızı güvenli bir şekilde uygun ödeme koşullarıyla sahip olabilirsiniz.

0 yorum:

Yorum Gönder

karakovan

KOVANSAN MİLLİ KOVAN ..

© 2015 Kovansan Bilgi Kütüphanesi.