Arıcılık da ilkbaharın bittiği yaz aylarına girdimiz Mayıs , Haziran da bal dönemi başlar. Bal toplama dönemi arıların kovanlara girişinden belli olur; uçma tablası üzerinde daha iri, vücud rengi koyulaşmış arılar ve polen taşıyan arılar görülür. Ayrıca tahta üzerinde işçi arılar kovanlara dönük şekilde kanat çırparlar. Bunun amacı hava değişimi yaratıp üretilen balın suyunu uçurup, rutubeti önlemektir.
Bütün bu belirtilerle birlikte bal dönemi başlamış diyebiliriz. Kovan kapağını açtığımızda arılar sakindirler ve keskin bir şekilde taze bal kokusu duyarız. Ballıktan bir çerçeve aldığımızda artık balın sırlanmaya başladığını görürüz.
Yaz ayında kovanlardaki bal durumu mutlaka takip edilmelidir. Petekler kontrol edilerek eğer gözlerinden yarıdan fazlası kapanmış ise petekler sağma işlemi yapılarak, tekrar kovanlara yerleştirilmelidir. Kovandaki arılar birinci balığa sığmayıp ballıktaki çerçeveler sırlanmaya başladığında ikinci ilaveyi vermeliyiz.
Bal döneminde mevsimin iklim şartlarından dolayı arıları mutlaka güneşten ve sıcaktan korumamız gerekir. Arılar çok sıcak havalar arılarda uyuşukluk ve yorgunluk bunun en önemli sebebi kovanın ağız kısmında kanatlarını çırparak hava sirkülasyonu yapmalarıdır. Kovanın iç sıcaklığı 37-38 derece ve üzerinde olursa arılar çalışmayı bırakırlar. Bu havalardan arıları korumak için kovanlarının üzerine ot konulabilir daha sıcak bir bölgede ise çardak yapılabilir. Yaz döneminin sonuna doğru gecikmeden bal hasadının yapılması gerekir.
.
Arıcılıkta bal döneminden kısaca bahsettik. Arıcılık takvimiyle ilgili merak ettiğiniz konular için www.kovansan.com.tr adresimizi ziyaret edebilirsiniz. Türkiye'nin arıcılıkta ilk ve tek milli karakovanı seçilen kovanlarımızı güvenli bir şekilde uygun ödeme koşullarıyla sahip olabilirsiniz.
Popular Posts
-
Tarım hayvancılıkta arıcılığın önemli bir yeri vardır. Arıcılık son yıllarda ülkemizde ve tüm dünya ülkelerinde gelişen bir sektör olmuştu...
-
Türkiyede arıcılık Ülkemizin 7 coğrafi bölge bulunması, her bölgenin iklim koşulunun, bitki örtüsünün farklı olmasında dolayı arıcılık f...
-
Oğul engelleme yöntemleri Arı yetiştiricilerin de bildiği gibi oğul dönemi ilkbahar aylarında başlamaktadır. Ancak oğul verme işlemi ar...
-
İlkbahar Bakımı Arı yetiştiricilerin takvimi 4 döneme ayrılmaktadır, ilkbahar bakımı , oğul dönemi , bal ve hasat dönemi, sonbahar ...
-
Arılar eko sistemin en önemli parçası olup zar kanatlı hayvanlar grubuna girmektedir. Arılar baş, göğüs ve kanat olmak üzere üç kısımdan o...
-
Arıcılık Haberleri Arıcılıkla ilgili merak ettiğiniz tüm haberleri sizlerle paylaşıyoruz. Blogumuzu takip ederek arıcılık hak...
-
Kovansan Türkiye'de bir ilki başararak milli kovan seçildi.Arıcılarımızdan aldığımız destek ve saha çalışmalarından sonra çok başarılı ...
-
Suni Oğul Alma Arı yetiştiriciliğinde arı takvimlerinde oğul dönemi yaklaştığında satın alınan oğullar, suni oğul alma işlemidir. S...
-
Nosema Arı hastalıklar arasında en sık karşılaşılan nosema hastalığıdır . Nosema hastalığı nosema apis adında bir hücre içi pazarit (pro...
-
Arı kovanlarından petekler alındıktan sonra sıra bal süzüm işlemine gelmektedir. Bu işleme başlamadan önce ön önemli nokta balın süzülm...
0 yorum:
Yorum Gönder