Arıcılık Hakkında

Arıcılık hakkında
      İnsan hayatı ve eko sistem için oldukça önemli olan arıların öneminden bahsedelim. Arılar ve arıcılık hakkında öncelikle şundan bahsedelim; Arı, zar kanatlılar takımına ait Apoidea familyasını oluşturan tüm böcek türlerine denir. Arıların vücudu baş, göğüs ve karın olmak üzere üç kısımdan oluşur ve vücutları yumuşak yapıdaki yoğun kıl örtüsüyle kaplıdır
    Doğada canlı yada cansız olan her şeyin bir varoluş, bir yaratılış sebebi vardır. Doğanın doğal bir döngüsü vardır. Ancak insanlar para, bilinç tüketim v.b. sebeplerden dolayı bu eko sistemin dengesini bozmaktadır. Doğal dengenin en önemli canlılarından biri de arılardır. Peki arılar neden bu kadar önemlidir sorusuna cevap vermek gerekirse; En önemlisi de arılar bahar mevsiminde ağaç ve çiçekleri döllemektedir. Diğer uçucu böcekler ağaç ve çiçeklere polen taşısalar da hiç biri arılar kadar geniş alanda ve detaylı olarak taşıyıcılık yapamazlar. Bir bal arısı yılda ortalama 15-75 kg polen üretir. Arı poleni bakteri oluşumunu engeller ve bir çok hastalığın tedavisinde kullanılan ilaçların yapımına kullanılır. Arı poleni protein açısından oldukça zengin olup düşük yağlı ve B, D, K vitaminlerinin besin kaynağı olmaktadır. Ayrıca işçi arıların kraliçe arının lavralarını beslemek için salgıladıkları arı sütü güçlü bir enerji deposudur. Arı sütü özellikle kozmetik ürünlerde kullanılmaktadır. Arıların bu kadar yararı ve pazar payı oluştuğu için arıcılık yapanların sayısı da artmıştır. Özellikle bizim ülkemizde tarım yapan ve köylerde yaşayan insan sayısı fazla olduğu için arıcılık gelişmiştir. Ancak bilgi ve tecrübelere dayalı olmayan teknik bilgi ve donanımlardan yararlanılmadan yapılan arıcılıktan çok yüksek bir verim alınamaz.
  Arıcılığa doğru bir şekilde başlayarak bal, bal mumu , arı sütü, arı zehri, arı poleni gibi ürünlerin üretimin de süreklilik sağlayabilirsiniz. Bu ürünlerin insan sağlığına sayısız faydası olduğu gibi bu ürünler üretilirken arıların bitkilerden sağladığı tozlaşma sistemiyle de doğal dengeyi korumuş oluyoruz. Arıcılığa yeni başlayan biri için ilk yılda 5-10 adet arasında koloniye sahip olması ve mutlaka tecrübeli bir arıcı ile çalışmalıdır. Arıcılık hakkında yeteri kadar bilgi ve tecrübe edinmeden çok fazla koloni satın alıp çalışmak doğru değilidir. Arı satın almak için en uygun zaman ilkbahardır ve arı kovanı (koloni) satın alırken de en önemli dikkat etmemiz gereken nokta kolonin temiz yani hastalıksız olmasıdır. Arıcılıkta ilk yılını tamamladıktan ve yeterli bilgi ve tecrübeye sahip olduktan sonra koloni sayınızı artırabilirsiniz. Arıcılıkta belli bir kazanç elde edebilmek için en az 45-50 adet koloniye sahip olunması gerekir.

Eğer sizde arıcılık hakkında bilgi toplamak, merak ettiğiniz konuları danışmak ve arıcılık yapmak istiyorsanız   www.kovansan.com.tr  adresimizi ziyaret ederek arıcılıkla ilgili gerekli bütün bilgileri öğrenebilirsiniz.

0 yorum:

Yorum Gönder

karakovan

KOVANSAN MİLLİ KOVAN ..

© 2015 Kovansan Bilgi Kütüphanesi.