Oğul Engelleme Yöntemleri

Oğul engelleme yöntemleri
  Arı yetiştiricilerin de bildiği gibi oğul dönemi ilkbahar aylarında başlamaktadır. Ancak oğul verme işlemi arıcılık da bal verimliliği ve teknik açıdan faydalı bir işlem değildir. Arıya oğul verdirmeden de sezon da yüksek verimli bal alabilir. İşte bu yüzden sizlere arıcı yetiştiriciliğinde oğul engelleme yöntemlerinden bahsedeceğiz. 

    Bir arı kolonisinden oğulun ayrılma istediğinin sebeplerini bilirsek alacağımız önlemleri daha kolay belirleyebiliriz.  Arı konisinden oğulun ayrılma isteğinden bahsedersek; kovanda arı nüfusu arttığı zaman oğul sıkışır ve çıkmak ister.  Kovanın içindeki havalandırma yeterli değilse ya da güneş altında bulunuyorsa arılar bunalacakları  için oğul çıkma eğilimi gösterir. Ayrıca oğulun ayrılma istediği arı ırkının bir kalıtımsal özelliği olabilir.

 Oğul engelleme yöntemlerini aşağıdaki gibi sıralayabiliriz;

1)      İlkbaharda kolonilerde nufüs arttığı için arılar kuluçkada sıkışmadan ballıklar eklenmelidir.

2)      Özellikle yaz aylarında kovanların havalandırılmasına yardımcı olmak için kovan giriş delikleri açık bırakılmalıdır. Ayrıca güneşin altında bulunan kovanların üzerine ot, dal veya çalı ile örtülmelidir.

3)      Hızlı gelişen ve oğul çıkarma eğilimine gireceği anlaşılan kovanlardan kapalı gözlü yavrıı çerçeveler alınarak zayıf kovanlara verilmelidir, bu sayede koloninin gelişimi yavaşlatılmış olur.

4)      Ana arıya yumurtlayacak boş alanlar sağlanmalıdır. Kuluçkalarda ki çerçeveler aşırı yavru veya bal depolama yüzünden bloke olmuşsa, değiştirilerek yerine yeni çerçeveler yerleştirilmelidir. Bu sayede ana arının yumurta bırakması için boş alan sağlanmış olacaktır. Yanlız temel petekli çerçeve kullanılmalıdır, petekler kabartıldıkça ana arı yumurtasını ekleyebilir.  Ayrıca ana arıya bol yumurtlama alanı açabilmek için kuluçkalıktaki üzeri sırlanmış yavru gözlü çerçevelerden 4 veya 5 adet alınarak yerine temel petek takılmış çerçeveler konulmalıdır.

5)      Kuluçkalıkda ki çerçeveler haftada bir kontrol edilerek ihtiyaç varsa ana arı yüksükleri de imha edilmesi de bir önlemdir. Ancak yüksükleri imha ederken kapalı olup olmadıklarına dikkat etmeliyiz.  Henüz kapanmamış üzeri açık olan yüksüleri imha etmeliyiz.

6)       Bazı arılar ırk özelliğinden dolayı oğul çıkarma eğilimi göstermektedir. Bu yüzden oğul çıkarma eğilimi düşük arılarla çalışmalıyız.

7)      Hızla gelişen kolonilerden suni oğul almak doğal oğul çıkışını engelleyen uygulamalardan biridir.

   Oğul engelleme yöntemlerinden bahsettik. Arı yetiştiriciliği hakkında daha çok bilgi almak için, Türkiye'nin ilk milli karakovanı seçilen, karakovanları satın almak için http://kovansan.blogspot.com.tr adresimizi ziyaret edebilirsiniz.



0 yorum:

Yorum Gönder

karakovan

KOVANSAN MİLLİ KOVAN ..

© 2015 Kovansan Bilgi Kütüphanesi.