İlkbahar Bakımı

İlkbahar Bakımı

   Arı yetiştiricilerin  takvimi 4 döneme ayrılmaktadır, ilkbahar bakımı, oğul dönemi , bal ve hasat dönemi, sonbahar ve kışlatma dönemidir. Bu dönemlerin kesin sınırları ve aralıkları yoktur birbirlerini etkileyen ve takip eden süreçlerdir.  İlkbahar bakımından bahsetmek gerekirse; bahara mevsiminin başlangıcı arı yetiştiricilerin kovanlar üzerinde yaptıkları çalışmalar doğrultusunda o yıl ki bal verimini olumlu yönde etkileyecektir. İyi bir arı yetiştiriciliğin düzenli olarak ilkbahar bakımını yapması gerekmektedir, bu bakım sayesinde hem oluşabilecek problemlerin önlemini alır hem de bal toplama mevsiminde arıların verimli çalışmasını sağlar.  Verimi yüksek ürün almak isteniyorsa, bal toplama mevsimine kadar arı sayısını oldukça artırmak gerekir.

   İlkbahar bakımında öncelikle yapacağımız iş kışın aldığımız önlemleri kaldırmaktır.İlkbaharın ilk günlerinde havalar ısınıncaya kadar kovana dıştan muayene yapmamız gerekir. Dıştan yapacağımız kontrol ile tespit etmemiz gereken durumlar vardır. Öncelikle bir kovanının devamının sağlanabilmesi için ana arının var olup olmadığını kontrol etmemiz gerekir. Arılar hızlı bir şekilde çalışıp kovana polen getiriyorlarsa bu ana arının varlığına işarettir ancak aksi bir durum varsa ana arının kışın ölmüş olma ihtimali yüksektir. Bir diğer kontrol etmemiz gereken durum besin durumudur. Kovanın alt tablasındaki bal mumu kırıntısı arıların açlık çektiklerinin göstergesidir. Bir kovanın ağırlığını biliyorsanız, kovanı tartarak da besin durumunu tahmin edebiliriz. Bir başka kontrol ise kovan mevcuttur. İşçi arılar kovana birer ikişer girip, çıkıyorlarsa arı mevcudu zayıftır, ve arı vızıltısı da oldukça zayıftır. Eğer işçi arılar üçer beşer şekilde kovana girip, çıkıyor ve güçlü bir vızıltı çıkarıyorlarsa kovan mevcudu güçlüdür. En son olarak kovanı dıştan muayene   etmemiz gereken konu hastalık durumudur.  Kovandaki arıların belirli bir hastalığa yakalanıp yakalanmadığını uçuşlarını gözlemleyerek tespit edebiliriz. Bunun dışında arı hastalıklarının belirtilerini gözlemleyerek de anlayabiliriz.

   Dıştan yapılan muayene bittikten sonra kovanların içten muayenesine geçilmelidir. Dıştan muayene sonucu sorun tespit ettiğimiz kovanları işaretlemeliyiz ve önce o kovanların iç muayenesini gerçekleştirmeliyiz. Havaların ısınmasıyla birlikte kovanlara içten muayene yapmalıyız.  Bu ilkbahar bakımı için öncelikle arılar hırçın ise körük yakılır ve usulüne göre duman verilir.  Daha sonra kovan çerçevelerinin durumları, işçi arı sayısı, yumurta, lavra ve bal, polen durumu tek tek kontrol edilir. Bir diğer muayenemiz ise ana arının var olup olmadığını kontrol etmektir. Yaşlanan, hasta olan veya yumurtlama yeteneği azalmış arıları yeni ana arılarla değiştirmemiz gerekir. Daha sonra küf, arı hastalığı, petek güvesi ve yavru çürüklüğü gibi hastalıkların olup olmadığı kontrol edilir. Tespit edilen hastalıklar var ise gerekli önlemler alınarak hemen tedavi edilmelidir. Bir diğer muayene ise kovanın fiziki yapısının gözden geçirilmesidir. Arıların gelişmesine engel olabilecek durum var ise kovan değiştirilir. Veya problemli, küflenmiş, delinmiş, çatlamış kısımları bulunan, boya zamanı gelmiş tamir edilebilecek durumda olanlar tamir edilmelidir. Kovan, içindeki artıklar kazındıktan ateşin üzerine tutularak dezenfekte edilir. Bir sonraki muayene ise çerçevelerdeki ve kovan iç yüzeyinde petek parçalarının kesilip toplanmasıdır.  Bir diğer muayene ise kovan mevcutlarının tespit edip arı sayısı az, zayıf olan kovanları başka bir kovanla birleştirme işlemidir.  Kovanların besin durumu takip edilir besini azalmış kovanlara muhakkak besin eklemesi yapılmalıdır. Ayrıca çevrede su kaynakları yok ise arıların su ihtiyaçlarını giderecek önlemler alınmalıdır.


 Arılara  dıştan ve içten muayene yapıp gerekli olan bakımlar yapıldıktan sonra, baharın ilerlemesiyle birlikte bal kaynakları artmaktadır bu yüzden kovanlara ballıklar eklenmelidir. İlkbahar bakımı ve arı yetiştiriciliği hakkında daha çok bilgi almak için http://kovansan.blogspot.com.tr/ adresimizi ziyaret edebilirsiniz. Ayrıca Türkiye’nin milli kovanı seçilen karakovan şiparişi vererek satın alabilirsiniz.


0 yorum:

Yorum Gönder

karakovan

KOVANSAN MİLLİ KOVAN ..

© 2015 Kovansan Bilgi Kütüphanesi.