Oğul Yakalama

Oğul yakalama

Arı yetiştiricileri oğulların çıkışını engellemek için gerekli tedbirleri alsalar da, doğal oğul çıkışını tamamen engelleyemezler. Kovandan ilk çıkan oğullar anaları yaşlı olduğu için uzağa uçamazlar, ancak daha sonra çıkan oğulların anaları genç olduğu için daha uzaklara uçup konabilmektedir. 

Arıcılar değişik oğul yakalama yöntemleri uygularlar;
   Oğullar çıktığı zaman arıları yakalamak için değişik yöntemler uygulanmaktadır. Teneke çalmak, arıların üzerine toprak atmak v.b ancak bu yöntemlerin sakıncalı olduğunu savunan arıcılar da vardır. Bir diğer yöntem de kovandan çıkan oğul arıların üzerine su serpmektir. Arılar uzaklara uçup gidebilir de  bu yüzden etrafa ağaç dalları dikmek gerekir, çünkü ağaç dallarının üzerine konarlarsa daha uzağa gitmeyebilirler. Oğullar kovandan çıkıp bir yere konduktan sonra zaman kaybetmeden kovana tekrar eklememiş gerekir aksi takdirde belirli bir zaman geçtikten sonra arılar uçup giderler. Oğulun konduğu yer güneş altındaysa üzerine temiz bir örtü örtülerek gölge yapılmalıdır. Oğullar  yüksek bir noktaya konmuşsa , bulunduğu yerin altına bir bez serilmesi gerekir. Kovan bir sehpa gibi bir yüksekliğin üzerine konulur ve tam arıların bulunduğu noktaya getirilerek dal sert bir şekilde silkelenir ve silkinmenin etkisiyle arıların kovanın içine yerleşmesi sağlanır.  Bir diğer yöntem ise eğer oğulun konduğu dal çok yüksekte ise dal parçası kesilerek kovanın önüne serilen bezin üzerine silkelenir bu sayede arılar kovanlara yerleşmeye başlar.

    Oğul yakalama yöntemlerinden bir diğeri ise oğulun üzerine dikkatlice bir sepet konulur ve yavaş yavaş aşağıdan duman verilir. Bunun sebebi arıların karanlık ve kapalı yerlere girme eğilimi olmasıdır. Duman verildikten sonra üstlerinde bulunan sepetin içine toplanırlar ve sepet sarsılmadan kapağı kapatılır. Daha sonra arılar yeni kovanlarına yerleştirilir. Özellikle çok uzak mesafeye uçmuş olan arılar için uygulanabilecek en uygun yöntemdir. Arı yetiştiricilerine kendilerine özgü yöntemleri de kullanabilirler. Biz arıcılıkta en çok kullanılan yöntemlerden bahsettik.


Arıcılıkda oğul yakalama ile ilgi daha fazla bilgi edinmek, arı yetiştiriciliği hakkında merak ettiklerinizi öğrenmek ve Türkiye’nin milli kovanı seçilen karakovanların  uygun ödeme koşullarıyla satın almak isterseniz http://kovansan.blogspot.com.tr/ adresimizi ziyaret edebilirsiniz.


0 yorum:

Yorum Gönder

karakovan

KOVANSAN MİLLİ KOVAN ..

© 2015 Kovansan Bilgi Kütüphanesi.